Ημερολόγιο Φυλακής.
Όπως Ημερολόγιο Καταστρώματος.
Σαν ένα πλεούμενο που πότε αρμενίζει σε γαλήνια νερά και πότε παλεύει σε τρικυμισμένες θάλασσες
Μ’ επιβάτες που δεν ονειρεύτηκαν πότε αυτό το ταξίδι και πληρώνουν ακριβά το ναύλο του.
Κι ένα πλήρωμα που παλεύει πάνω στα κατάρτια ,κάτω στ’αμπάρια , πίσω απ’τη τιμονιέρα να κρατήσει ίσα τη ρότα σ’ένα ατέλειωτο ταξίδι χωρίς λιμάνι μα μ’ένα προορισμό.
Όταν για κάθε επιβάτη σημάνει το τέλος του ταξιδιού μια άλλη μέρα να ‘χει ανατείλει για τον καθένα .

Σ’αυτό το ημερολόγιο γράφουν όλοι.
Καπετάνιος, πλήρωμα μα κι επιβάτες.
Γράφουν τις σκέψεις τους, γράφουν τον πόνο τους ,γράφουν τις λύπες τους ,γράφουν και τις χαρές τους.
Σ’ένα ημερολόγιο που μέχρι τώρα ήταν διπλά αμπαρωμένο μ’αλυσίδες και λουκέτα,
κρυμμένο σ’ένα σκοτεινό αμπάρι.
Που δεν έπρεπε να το δεί κανείς.Ούτε ήλιος ,ούτε μάτι ανθρώπου.
Γιατί ήταν λέει γραμμένα εκεί πράγματα φοβερά ,που τρομάζουν αυτούς που τα διαβάζουν.

Μα εκείνοι που το γράφουν νομίζουν αλλιώς .
Κι αποφάσισαν να σπάσουν τα λουκέτα και να τ’ανοίξουν στο φως
Να φτάσουν μέχρι τ’αμπάρια του ήλιου οι ακτίνες και να τρέξουν στις σελίδες τα μάτια των ανθρώπων.
Για να δούν όλοι αυτό το μυστικό καράβι που πλέει πλάι στο δικό τους ταξίδι .


Με τα παραπάνω λόγια θέλουμε να γράψουμε την πρώτη σελίδα του ημερολογίου μας.
Του ημερολόγιου μιας φυλακής γυναικών .
Όχι εκείνου που γράφει η Διευθύντρια σημειώνοντας τα σημαντικά- ασήμαντα της ζωής μιας
φυλακής και κρατάει στο συρτάρι του γραφείου.
Μα εκείνου που το γράφουν όλοι.
Διευθύντρια, υπάλληλοι και κρατούμενες.
Για όσα συμβαίνουν ,για όσα σκεφτόμαστε ,για αυτά που θέλουμε για να κρατήσουμε τη ρότα.
Το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία.
Εδώ μπορείτε να μας γνωρίσετε.
Ένα κομμάτι της κοινωνίας μας αποκλεισμένο και παρεξηγημένο ζητάει να βγει απ’τα σκοτάδια και να πάρει την θέση του δίπλα σας.
Γιατί τα μέλη αυτής της μικρής κοινωνίας θέλουν και πρέπει να είναι δίπλα σας .
Ετσι κι αλλιώς ανάμεσα α'αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να υπάρχει ένας φίλος ή ο γείτονάς σας.
Ανάμεσα σ'αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είναι η γυναίκα σας ή ακόμα και το παιδί σας.
Αντί εισαγωγής
Από την διευθύντρια

ΔΡΑΣΕΙΣ 2010

  Απολογισμός Δράσεων για το 2010


Το Κατάστημα μας λειτούργει από το Μάιο του 2008 στον  Ελεώνα Θήβας ,όπου μεταφέρθηκε  από τον Κορυδαλλό . Εδώ κρατείται  η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που έχουν  καταδικαστεί για παραβατική συμπεριφορά στη χώρα μας (325 περίπου γυναίκες). Στη δύναμή μας περιλαμβάνονται ανήλικα κορίτσια, μητέρες με τα φιλοξενούμενα παιδιά τους που είναι μέχρι 3 ετών, γυναίκες σε ειδική κράτηση για θέματα απέλασης από τη Χώρα,  γυναίκες με προβλήματα ψυχικής ή και σωματικής υγείας, υπερήλικες, γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων και περισσότερο βεβαία, νέες γυναίκες που βρίσκονται  κυρίως στην παραγωγική ηλικία.
             Μεγάλος αριθμός γυναικών (περίπου το 1/5) είναι άπορες, ή/και στερούνται επισκεπτηρίων και οι ανάγκες τους  σε είδη υγιεινής, καθαριότητας, ρουχισμού, παπούτσια, τηλεκάρτες για τηλεφωνική επικοινωνία κ.α. καλύπτονται στο δυνατό βαθμό από μέριμνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας και μέσω δωρεών από ιδιώτες , φορείς και εθελοντές.       
Σε καιρούς οικονομικής κρίσης , όπως αυτή που διανύουμε, άτομα που βρίσκονται  στο κοινωνικό περιθώριο υφίστανται ακόμη μεγαλύτερη πίεση από την ανέχεια και τη φτώχια, τις περικοπές από κρατικούς πόρους, που συνακόλουθα τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους συναισθηματικά και «εύκολα» θύματα εκμετάλλευσης. 
Στο Κατάστημά μας, θεωρούμε μέλημά μας την προάσπιση της  ανθρώπινης  αξιοπρέπειας αλλά και τη διαμόρφωση συνθηκών διαβίωσης που την προάγουν.  Η εφαρμογή του νομικού πλαισίου λειτουργίας, η αξιοποίηση των υγειών δυνάμεων  κάθε έγκλειστου προσώπου, η άσκηση του  επαγγελματικού ρόλου σύμφωνα με τη δεοντολογία και τις επιταγές των ανθρωπιστικών επιστημών, η επαφή και συνεργασία με το κοινωνικό πλαίσιο , συνθέτουν τον τρόπο που έχουμε επιλέξει να εργαζόμαστε.
Το επιστημονικό προσωπικό  απαρτίζεται από 5 Κοινωνικούς Λειτουργούς, 2 ψυχολόγους και τον κοινωνιολόγο. Μέσω της συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης που προσφέρουμε καθώς και  της ανάπτυξης ειδικών προγραμμάτων και δράσεων, επιθυμούμε να συνδράμουμε στην αξιοποίηση αυτής της εμπειρίας εγκλεισμού, με απώτερο σκοπό την προσωπική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση την ομαλή επανένταξη των γυναικών.
Το έτος που διανύουμε  συνεχίζουμε την πιλοτική εφαρμογή χαρακτηρισμού δύο θαλάμων  ως θαλάμων νεοεισερχομένων κρατούμενων, όπου για μικρό χρονικό διάστημα τοποθετούνται όσες γυναίκες εισέρχονται στο Κατάστημά μας, ώστε  να υπάρχει σε εκείνες ειδική ενημέρωση , σταδιακή προσαρμογή στο χώρο κράτησης και επαφή γνωριμίας με το επιστημονικό προσωπικό ώστε  η τοποθέτησή τους σε πτέρυγα και η τοποθέτηση σε θέση εργασίας (σε περίπτωση που επιθυμούν) να γίνει  από το αρμόδιο Συμβούλιο Φυλακής  εξατομικευμένα .  Υπάρχει αποδοχή και  θετικά αποτελέσματα.
Το τμήμα της κοινωνικής υπηρεσίας συνεργάζεται  με το τμήμα ψυχολόγων  και πλέον των ειδικών καθηκόντων, δραστηριοποιούνται στον εμπλουτισμό των δανειστικών βιβλιοθηκών που λειτουργούν σε όλες  τις πτέρυγες, με βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια,  στην προμήθεια απαραίτητων ειδών για την αποθήκη ιματισμού απόρων και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης στις άπορες κρατούμενες, δημιουργία υποδομής και διεξαγωγή δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης, κατάρτισης, επιμόρφωσης,  στον εξωραϊσμό του χώρου διαβίωσης κ.α. .  
Διαπιστώσαμε ότι μέσω του διαδικτύου μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με  αφάνταστα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ενδιαφερόταν να ενημερωθεί και να συμβάλει στη φροντίδα των εγκλείστων γυναικών.
Στα παραπάνω πλαίσια είναι η έκδοση ηλεκτρονικής εφημερίδας με τη μορφή ιστοσελίδας που υφίσταται πλέον στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kkgeth.blogspot.com στην οποία  έχουμε στόχο να δημοσιοποιούνται οι διάφορες επιστημονικές δράσεις των ειδικών επιστημόνων του Καταστήματος, μελέτες και άρθρα τους σχετικά με την σωφρονιστική μεταχείριση,  περιγραφή  δράσεων  για τις έγκλειστες γυναίκες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α., οι διάφορες ανάγκες των κρατουμένων, όπως αυτές προκύπτουν κάθε φορά. Επίσης να δημοσιοποιούνται οι διάφορες προσφορές ιδιωτών ή φορέων (εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν) είτε αυτές είναι χρηματικές, είτε σε είδος. Καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα, ικανή να κοινοποιήσει το επιτελούμενο από την υπηρεσία μας έργο.

Συγκεκριμένα  και αναλυτικά οι στόχοι και δράσεις  κατά το έτος 2010  -2011 :

1.    ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ   ΚΑΙ Ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Στις νεοεισερχόμενες κρατούμενες χορηγείται μικρή ποσότητα από τα απαραίτητα είδη καθαριότητας και υγιεινής.
Οι άπορες γυναίκες είναι περίπου 75 – 80 καθώς έχει μειωθεί και ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων- οι οποίες βρίσκονται σε οικονομική ένδεια  και χρειάζονται συνεχώς τη μέριμνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας. 
Σε μηνιαία βάση γίνεται ως σήμερα από την υπηρεσία μας, έλεγχος του ατομικού λογαριασμού όλων των έγκλειστων γυναικών, καταρτίζεται κατάλογος με τις άπορες και δίδεται  πακέτο με τα απαραίτητα είδη υγιεινής και καθαριότητας (5 χαρτιά υγείας, 2 πακ. Σερβιέτες, σαπούνι ,σαμπουάν, ένα πακέτο απορρυπαντικό για πλύσιμο των ρούχων, τηλεκάρτες ). Επίσης κάθε 15-20 ημέρες χορηγούμε στις άπορες, οικονομική ενίσχυση  10 € για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης (σε συνάφεια με τις δυνατότητες του Ταμείου μας).
Στις μητέρες κρατούμενες του Παραρτήματος και στις ανήλικες χορηγούμε περισσότερες οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη αναγκών πρόσθετα και των φιλοξενούμενων παιδιών.
Η υπηρεσία μας καλύπτει  σε όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διατροφή, τα απαραίτητα γάλατα, κρέμες διατροφής, πάμπερς, είδη βρεφανάπυξης κ.α.
Η υπηρεσία μας  διαθέτει αποθήκη ιματισμού απόρων και διανέμει συστηματικά εσώρουχα, ενδύματα, υποδήματα, πετσέτες  κ.α στις άπορες και νεοεισερχόμενες κρατούμενες για τα οποία τηρείται λεπτομερές  αρχείο. Όσα είδη δεν διαθέτουμε από δωρεές , τα αγοράζουμε μέσω του Φιλόπτωχου Ταμείου μας (παντόφλες, εσώρουχα, κάλτσες, πάνες ακράτειας, απορρυπαντικά, σαμπουάν κ.α.)
Αξιέπαινη ήταν η στήριξη που είχαμε από φορείς, συλλόγους, σχολεία, εθελοντές,  με τη βοήθεια των οποίων συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα  είδη καθώς και χρηματικά ποσά για την ενίσχυση του  Φιλόπτωχου Ταμείου .
Από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Φυλακής, έγιναν επίσης:  μετατροπές ποινών και πληρωμές δικαστικών εξόδων για αποφυλακίσεις απόρων, αγορά χαρτοσήμων σε κρατούμενες για άσκηση ενδίκων μέσων,  αγορά γυαλιών όρασης και ορθοπεδικών ειδών , ακουστικών βαρηκοΐας , φορητών ηχοσυστημάτων και DVD player για το παράρτημα μητέρων και το τμήμα ανηλίκων , μπάλες μπάσκετ και βόλεϊ κ.α  ώστε να καλυφθούν συγκεκριμένες βασικές ανάγκες, κατόπιν γραπτής εισήγησης του Κοινωνικού λειτουργού .
Συγκεντρώθηκαν   είδη ρουχισμού, είδη  ατομικής υγιεινής ,παιχνίδια , είδη βρεφανάπτυξης, τηλεκάρτες για επικοινωνία,  κ.α  αντικείμενα ειδικής χρήσης, γραφεία και καρέκλες γραφείου και συσκευές  όπως ηλεκτρικές κουζίνες για τα Τμήματα Μητέρων και Ανηλίκων, πλυντήριο ρούχων για τις ανήλικες, DVD player, ρακέτες, μπάλες μπάσκετ και βόλεϊ  και πολλά  άλλα...
Εμπλουτισμός των 7 Δανειστικών  Βιβλιοθηκών του Καταστήματός μας.
Το Συμβούλιο του Καταστήματος έχει τοποθετήσει ως εργαζόμενη σε κάθε δανειστική Βιβλιοθήκη , έγκλειστη, που κατέχει γνώσεις , δεξιότητες και εχεμύθεια , η οποία έπειτα από εκπαίδευση βοηθά τις άλλες έγκλειστες γυναίκες στο χώρο της βιβλιοθήκης να συμπληρώνουν αιτήσεις προς την διεύθυνση και τις υπηρεσίες του Καταστήματος αλλά και γενικά προς Υπηρεσίες  του Δημοσίου  για την τακτοποίηση θεμάτων και αιτημάτων τους. Έτσι ο συγκεκριμένος χώρος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα .Προωθείται η ανάγνωση βιβλίων και η συμμετοχή σε προγράμματα.
Μεγάλη αποτελεσματικότητα και απροσδόκητα  μεγάλη εισροή  βιβλίων επέφερε  ηλεκτρονικό μήνυμα  έκκλησης για προσφορά βιβλίων κ.α., του ψυχολόγου του Καταστήματός μας κ. Κοσμάτου που πραγματικά «γέμισε» το Κατάστημα βιβλία. Υπήρξε  εντυπωσιακή ανταπόκριση από εκατοντάδες συνανθρώπους, συλλόγους και φορείς.
Υπάρχουν πολλά πλέον βιβλία στη δανειστική βιβλιοθήκη κάθε πτέρυγας.  Προωθούνται επίσης βιβλία  για τις Βιβλιοθήκες άλλων Φυλακών.
 Εφαρμόζουμε σύστημα rotation  στις βιβλιοθήκες για διατήρηση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος που σε συνάφεια με τη λέσχη ανάγνωσης ευελπιστούμε να προσδώσει αύξηση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος.
Ανάγκη  υφίσταται  σε  ντέξιον και ράφια για τα βιβλία .

2.      ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ.


α .Λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και ανάπτυξη εκπαιδευτικών και στοχευόμενων Projects.
Το ΣΔΕ  πρόσθετα του εκπαιδευτικού έργου, έχει αναπτύξει πολλές καινοτόμες  δράσεις  που αφορούν όχι μόνο τις μαθήτριες αλλά και τον υπόλοιπο  πληθυσμό   προσδίδοντας ευκαιρίες εκπαίδευσης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και λειτουργικής συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.
Υπάρχουν  πολλές επιτυχούσες μαθήτριες στις τάξεις φοίτησης καθώς και σε ανώτερες και Ανώτατες Σχολές, με κορυφαία  μαθήτρια που ήταν η 3η επιτυχούσα στην Νομική Αθηνών.
Ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Θηβών και Λειβαδιάς κ .Γεώργιος βοηθά με μηνιαία οικονομική ενίσχυση σε όλες τις άπορες μαθήτριες του ΣΔΕ, κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων  και εξακολουθεί να προσφέρει εξαιρετική  συμπαράσταση προς τις έγκλειστες γυναίκες.
β . Πρόγραμμα Μαθημάτων που υλοποιεί το  ΣΔΕ  για απόκτηση τίτλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
γ . Στήριξη από εκπαιδευτικούς του Υπ. Παιδείας των μαθητριών Λυκείου  που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κατ’ ιδίαν διδαχθέντων Υπ. Παιδείας, (για συνέχιση της φοίτησης   και η προετοιμασία τους για τις τελικές εξετάσεις σχολικής τάξης ή/και εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση), στήριξη με βοηθητική διδασκαλία, των επιτυχόντων σε ΤΕΙ και Πανεπιστημιακές Σχολές.
    δ. Υλοποιείται  στο Κατάστημά μας για τις αλλοδαπές κρατούμενες, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΔΕΚΕ, « Εκπαίδευση των Μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό, «ΟΔΥΣΣΕΑΣ » διάρκειας 125 ωρών εκπαίδευσης. Λειτουργούν δύο τμήματα.
Στα πλαίσια του ΣΔΕ, πρόσθετα του εκπαιδευτικού έργου γίνονται  :
·           Εμπλουτισμός  της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του ΣΔΕ.
 Με τη βοήθεια και στήριξη της εθελόντριας κ. Π.Παπαδημητρίου (εκπαιδευτικού – βιβλιοθηκονόμου )γίνεται η  οργάνωσή της , σε ηλεκτρονική μορφή.
·           Λέσχη Ανάγνωσης,  η οποία λειτουργεί με τη ευγενική χορηγία και στήριξη  του Ιδρύματος Λασκαρίδη,  όπου μπορούν να συμμετέχουν πρόσθετα όσες κρατούμενες επιθυμούν . Η πρώτη εκδήλωση ήταν με προσκεκλημένη την καθηγήτρια Ιστορίας και Εξ. Πολιτικής  και συγγραφέα Λένα Διβάνη  και η δεύτερη  με τη συγγραφέα Μάρω Δούκα. Συμμετείχαν επίσης  η κ. Μ. Λασκαρίδη (Πρόεδρος του Ιδρύματος Λασκαρίδη), κ.Κ. Κυπαρίσση ( Γραμματέας), κ. Π. Δεδετζη (βιβλιοθηκονόμος) και οι εκπαιδευτικοί κ. Π. Παπαδημητρίου, κ. Μαρία Αντωνίου από το Γενικό Λύκειο Σχηματαρίου. Υπήρξε θερμή ανταπόκριση απ’ όλους τους συμμετέχοντες.
·            Δράσεις άθλησης από γυμναστή του Αθλητικού Οργανισμού Θήβας,
·           Οργανωμένος κήπος  και   χώρος εκτροφής φασιανών, λαγών  και ελαφιών τα οποία  θα ελευθερωθούν μελλοντικά και συμβολικά στο φυσικό τους περιβάλλον.
 (Στόχος της  Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι να αποτελέσει αυτός ο χώρος και χώρο αναψυχής για τα φιλοξενούμενα παιδιά και τις μητέρες τους μία έως δύο φορές την εβδομάδα για την επαφή των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη «έξοδος στην αυλή με τα ζωάκια» με ενθουσιασμό όλων των συμμετεχόντων).
·           Εθελόντριες της ΧΕΝ Θήβας, ανέπτυξαν το Πρόγραμμα  «Αναμνήσεις των αισθήσεων» ανά 15ήμερο, τα δύο τελευταία χρόνια, με μεράκι και θετικά συναισθήματα από όλους τους συμμετέχοντες.  
·           Λειτουργεί στο χώρο του ΣΔΕ το Πρόγραμμα  «εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων» από τον Ιερέα, μουσικό και εκπαιδευτικό ,κ. Ι. Οικονομίδη, με εξαιρετική αποδοχή. Λειτουργούν δύο Τμήματα (Ανηλίκων – Ενηλίκων ) μία φορά την εβδομάδα για όλες τις έγκλειστες γυναίκες.
·           Στο ΣΔΕ   πρόσφατα ξεκίνησε η Κινηματογραφική Λέσχη, με στήριξη των καθηγητών του Σχολείου και εκπαιδευτικούς εθελοντές της ΧΕΝ Θήβας με προβολή επιλεγμένων κινηματογραφικών  έργων και συζήτηση, ανά δεκαπενθήμερο.
·        Πραγματοποιήθηκε  ημερίδα για τους καθηγητές  του ΣΔΕ και τους καθηγητές της
Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, με θέμα ’’Δουλεύοντας την διαφορετικότητα. Δυσκολία ή ευκαιρία;’’ Από τις κ. Κ. Παπαδημητρίου καικ. Χ.  Πλιάτσικα. 

ε . Λειτουργία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ του Καταστήματος στο  οποίο προβλέπονται και τοποθετήθηκαν από το Συμβούλιο Εργασίας  20 άτομα στο τμήμα εκμάθησης και  10 άτομα στο τμήμα παραγωγής.
Η συντριπτική πλειοψηφία γυναικών έμαθαν να ζωγραφίζουν με τη βοήθεια σωφρονιστικής υπαλλήλου που δεν ήταν ζωγράφος αλλά ευαισθητοποιημένο πρόσωπο, που έσμιξε τον επαγγελματικό του ρόλο με τα ενδιαφέροντά του  και την πίστη στο σκοπό που υπηρετούμε.  Οι μαθήτριες του Εργαστηρίου Ζωγραφικής καλλιεργούν μια Τέχνη που αποτελεί  ανεκτίμητο εφόδιο στη λειτουργική επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο
           Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 1η ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ Κρατούμενων του Καταστήματός μας, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας από 29 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2010, με την ευγενική υποστήριξη της ΧΕΝ Θήβας  που κάλυψε την λειτουργία  της έκθεσης σε ανθρώπινο δυναμικό, καθ’όλη τη διάρκειά της, συνεισέφερε στην κάλυψη  λειτουργικών εξόδων, εκτύπωση  προσκλήσεων και των αφισών επικοινωνίας κ.α                        
 Καθοριστική συμπαράσταση και βοήθεια είχαμε από τον εκδότη κ. Δημήτριο Κόκκινο, το Ίδρυμα Λέοντος & Ασπασίας  Λεμού, τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Γερβάσιο Ραπτόπουλο, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Ο.Σ.Υ. Ε που ήταν οι χορηγοί των βραβείων.  Ευχαριστίες για τη βοήθειά τους αναλογούν στους : κ. Γιάννη Βλαχάκη(Φωτογράφο), κ. Κλήμη  Πυρουνάκη (διευθυντή του ΣΔΕ) και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο,  τους κ.  Κ. Αραπίτσα (υπεύθυνο Πολιτισμού του Δήμου Θηβαίων), κ. Π. Λαλιώτη ( υπεύθυνο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θηβαίων), τον κ. Αναστάσιο Σαμιώτη ( μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών), τον κ. Τάκη Τσελούδη και τους Ζωγράφους κ. Κώστα Αγγέλου, κ. Αλέξανδρο Κόκκινο και κ. Κώστα Μπαράκο που αποτέλεσαν την κριτική επιτροπή επιβράβευσης. Επίσης  στο κανάλι STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ , εκπομπή  ’’ΣΤΟΠ ΚΑΡΕ’’, για την προβολή της έκθεσης.
 Η Έκθεση αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης ευαισθητοποιημένων ανθρώπων και δημιουργικότητας, συνέβαλε στην λειτουργική σύνδεση με την τοπική κοινωνία και την αποδοχή ύπαρξης του Καταστήματος στο συγκεκριμένο χώρο , επέφερε θετικά σχόλια και οικονομικά οφέλη στις έγκλειστες γυναίκες  από την πώληση των έργων. Ήδη υπάρχουν προτάσεις για την επόμενη έκθεση.
1.    ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.
·                    Υλοποιείται στο Κατάστημά μας το  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  ‘’Μεγαλώνοντας ένα παιδί μέσα από τα κάγκελα της φυλακής’, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα και ξεκίνησαν ομάδες στήριξης φυλακισμένων μητέρων και των παιδιών τους (εντός και εκτός Φυλακής), με στόχο την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών και την ενδυνάμωση των μητέρων ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στο γονεϊκό τους ρόλο κατά το διάστημα που βρίσκονται στη Φυλακή αλλά και μετά την αποφυλάκιση. Προβλέπονται επίσης δράσεις στήριξης των παιδιών των κρατουμένων.
 Το Πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας και υλοποιείται από Ινστιτούτο Υγείας  του παιδιού(Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και  Κοινωνικής Πρόνοιας , του Κέντρου Μελέτης και πρόληψης Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών) με δράσεις παράλληλα στις Φυλακές της Βουλγαρίας και τη Ρουμανίας, από κοινοπραξία Πανεπιστημίων και Μ.Κ.Ο.
·                     Από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων σε ομάδα υψηλού κινδύνου,  (μαστογραφία και test-pap ) σε 65 κρατούμενες.
·                    Πραγματοποιήθηκε Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Προσωπικού από τη Μ.Κ.Ο. «ΚΛΙΜΑΚΑ» (φορέας ανάπτυξης ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου)  σε θέματα ψυχικής υγείας γεγονός που προσέδωσε  πολύ χρήσιμες γνώσεις στο προσωπικό  και τους εκπαιδευτικούς του ΣΔΕ που  συμμετείχαν.
·                    Από τη Μ.Κ.Ο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ πραγματοποιείται προσφορά εθελοντικής εργασίας παιδιάτρων για την περίθαλψη και εμβολιασμό των φιλοξενούμενων παιδιών των έγκλειστων γυναικών. Οι  επισκέψεις είναι πλέον σε εβδομαδιαία βάση.
·                    Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει το  Πιλοτικό Πρόγραμμα  παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο Κατάστημά μας με τη χρήση της Τηλεψυχιατρικής, από τη Μ.Κ.Ο. «ΚΛΙΜΑΚΑ».
2.    ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΞΙΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Στο Κατάστημά μας λειτουργούν ακόλουθα «στεγνά» θεραπευτικά Προγράμματα Απεξάρτησης :
·      Ομάδα προετοιμασίας –κινητοποίησης του πολυφασικού θεραπευτικού προγράμματος του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων, για ένταξη των θεραπευομένων , στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα του Κ.Α.Τ.Κ. που υπάγεται στο  Υπ. Δικαιοσύνης.
·      Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.ΘΕ.Α), όπου λειτουργούν σε καθημερινή βάση το  πρόγραμμα «ΕΝ  ΔΡΑΣΕΙ», με θεραπευτικές Ομάδες Συμβουλευτικής και  Ομάδες συμμετοχής σε πλαίσιο οργανωμένης θεραπευτικής Κοινότητας .
- Ναρκομανείς Ανώνυμοι  (Ν.Α.), η οποία περιλαμβάνει Ομάδα στήριξης μία φορά το μήνα.
Υπάρχει στενή συνεργασία με την Κοινωνική Λειτουργό που έχει αναλάβει τα Θεραπευτικά Προγράμματα για την αύξηση των δράσεων και της συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

3.    Αλλοδαπές έγκλειστες γυναίκες που κρατούνται με ειδική κράτηση

Κατά διαστήματα φιλοξενήσαμε  μητέρες  με τα παιδιά τους (μεγαλύτερα των τριών ετών ) ώστε πέρα από το τραυματικό γεγονός της μετανάστευσης και των προβλημάτων γλώσσας και επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν, να μην αποχωριστούν από τη μητέρα, γεγονός που πιθανολογούμε βάσιμα, θα ήταν ιδιαίτερα τραυματικός με τις δεδομένες συνθήκες.
Συνεργαστήκαμε με : διερμηνείς από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την  Υπηρεσία Ένταξης Προσφύγων Ε.Ε.Σ., το  Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,  Τμήματα Πρεσβειών  Χωρών. 
Πιστεύουμε ότι η κράτηση των παραπάνω  γυναικών θα είχε μικρότερη διάρκεια  αν ο τόπος κράτησης ήταν στην Αττική, όπου  βρίσκονται οι Προξενικές Αρχές , οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες  για θέματά τους και  οι Μ.Κ.Ο. που έχουν συσταθεί για τη βοήθεια των ατόμων που αιτούνται πολιτικό Άσυλο.

4.      Μαζικός Αθλητισμός.

Δημιουργήθηκε η υποδομή στα 5 προαύλια και  τοποθετήθηκαν φιλέ βόλεϊ και καλάθια μπάσκετ.    Από δωρεά του συλλόγου «ΟΝΗΣΙΜΟΣ» αγοράστηκαν οι στύλοι του βόλεϊ  και από το ταμείο μας, τα φιλέ. Προμηθευτήκαμε επίσης ρακέτες και μπάλες.
Στα πλαίσια  άθλησης  των μαθητριών του ΣΔΕ , γυμναστής του Αθλητικού Οργανισμού Θήβας πραγματοποιεί μαθήματα γυμναστικής σε εβδομαδιαία βάση.
Η Κοινωνική υπηρεσία δημιούργησε Ομάδα μοντέρνου Χορού, που γίνεται τρείς φορές την εβδομάδα για τις ανήλικες και  τρείς φορές για τις ενήλικες. Διδάσκει σ’ αυτή εθελοντικά  κρατούμενη με γνώσεις χορού - χορογραφίας. Συμμετέχουν   10  ανήλικες και   15 ενήλικες. 
Από εθελόντριες  γυμνάστριες της Σχολής  YOGA 4 LIFE  υλοποιείται  Πρόγραμμα γυμναστικής YOGA με πολύ μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία. Προσφέρουν μαθήματα – γυμναστικής  YOGA, μία φορά την εβδομάδα και συμμετέχουν 20 -  30 γυναίκες.
            Στα πλαίσια άθλησης  δημιουργήθηκε Ομάδα βόλεϊ  από βολεϊμπολίστα Κοινωνική Λειτουργό για φιλικό αγώνα βόλεϊ με  μέλη της θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΑΤΚ , που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδό μας(9-12-2010).

5.        Διαμόρφωση των χώρων κράτησης 
Διαμορφώσαμε τους χώρους κράτησης ώστε να  είναι περισσότερο ανθρώπινοι και λειτουργικοί,  προάγοντας όσο το δυνατό την αξιοπρέπεια και μειώνοντας  τις επιπτώσεις ιδρυματισμού
·        Ολοκληρώθηκε η εικονογράφηση όλων των εσωτερικών χώρων του Παραρτήματος μητέρων και είναι πραγματικά υπέροχος σε βαθμό που θα ζήλευαν ίσως, χώροι φροντίδας παιδιών και νηπιαγωγεία.
·        Ολοκληρώθηκε η εικονογράφηση όλων των εσωτερικών χώρων της Γ΄ πτέρυγας και συνεχίζεται αντίστοιχα στην Α΄ πτέρυγα. Αγοράστηκαν τα χρώματα και πρόσθετα μας έχουν προσφέρει οι διαδικτυακοί εθελοντές μας από το “xeblogarisma”.
·        Από τις δωρεές εθελοντών εξοπλίστηκε  ο κοινόχρηστος χώρος  στις ανήλικες για την καλύτερη φροντίδα και προσομοίωση με συνθήκες λειτουργικής οικίας.
Από  είδη που προσέφερε το Ίδρυμα MARFIN  δημιουργήθηκε καθιστικό σαλονάκι , τραπέζι εργασίας.
Αγοράστηκε και προσφέρθηκε  από το Σύλλογο γονέων 5ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων ,πλυντήριο ρούχων.
Αγοράστηκαν και προσφέρθηκαν  από το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας, δύο ηλεκτρικές κουζίνες.
Από το Φιλόπτωχο Ταμείο  μας αγοράσαμε , αγοράσαμε DVD player και χορηγούμε κινηματογραφικές ταινίες και CD μουσικής  για λόγους  ψυχαγωγίας και απασχόλησης, υλικά ζωγραφικής και χαρτόνια για κολάζ,  έγιναν ομάδες εργασίας και έργα των Ανηλίκων διακοσμούν  τοίχους με πολύ καλό αισθητικά αποτέλεσμα .
·        Από δωρεά  της Δασικής Υπηρεσίας παραλάβαμε  φυτά που  ομορφαίνουν το προαύλιο του Παραρτήματος Μητέρων και Ανηλίκων.
·        Από χορηγία της Μ.Κ.Ο. «PANOS 4 LIFE» δημιουργήθηκε γήπεδο βόλεϊ στο Προαύλιο των ανηλίκων και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος  φιλικός αγώνας βόλεϊ .
·        Δημιουργήθηκε από το ΚΕ.ΘΕ.Α. ο χώρος που φιλοξενεί τις δράσεις του Θεραπευτικού Προγράμματος.

Προγραμματίζεται και η αλλαγή των ντουλαπιών κουζίνας στα Τμήματα Ανηλίκων και Μητέρων, τα οποία λόγω χρήσης και υλικού κατασκευής έχουν χαλάσει και είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικά .
Συνεχίζουμε τη διερεύνηση για την κατασκευή εξωτερικού παιδότοπου, την κάλυψη χώρου με άμμο θαλάσσης και συστήματος σκίασης που είναι απαραίτητη για τα μικρά παιδιά.

6.      Δράσεις επισκέψεων σε τακτική βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους .

·                    Η ‘’ΑΡΣΙΣ’’ Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων υλοποιεί  σε εβδομαδιαία βάση το Πρόγραμμα  «Λόγος και ύφασμα »
·                    Μέλη της   «Χριστιανικής Ένωσης «Αγ. Παύλος» πραγματοποιούν επισκέψεις μία φορά την εβδομάδα για παροχή υλικής και ηθικής υποστήριξης στις έγκλειστες.
·                    Μόνιμες και εβδομαδιαίες ήταν οι επισκέψεις και η συμπαράσταση των μελών του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ», που βοήθησαν στον εξοπλισμό, αγιογράφηση και λειτουργία του Ιερού Ναού του Καταστήματός μας.
·                    Μόνιμες και εβδομαδιαίες είναι οι επισκέψεις θρησκευτικών λειτουργών και εθελοντών  εκκλησιών  για συμπαράσταση και βοήθεια  στις έγκλειστες γυναίκες ανάλογα με το θρήσκευμα  ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ , ‘’ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ’- ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,   ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,  ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ιουλιανού ημερολόγιου.
·                    Η ΧΕΝ Θήβας πραγματοποίησε  στο ΣΔΕ το Πρόγραμμα  «Αναμνήσεις των αισθήσεων»
·                    Μέλη του  Σωματείου ¨ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ¨, επισκέπτονται τις ανήλικες κρατούμενες του Καταστήματος και παρέχουν στήριξη και δράσεις φροντίδας.
·                     Ομάδα εθελοντών της Ι. Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού Κύριλλου, μας επισκέπτονται μια φορά τον μήνα, με σκοπό να   προσφέρουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη στις γυναίκες κρατούμενες.                    
·                    Επισκέψεις των διαδικτυακών  εθελοντών  μας από το “xeblogarisma”  με  σημαντικές προσφορές σε είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό, υλικά εξοπλισμού κ.α.
Το “xeblogarisma”  διοργάνωσε  δύο bazaar, με είδη που δέχτηκαν από προσφορές, προς πώληση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα και απαραίτητα είδη για τις κρατούμενες . Σ’ αυτά φιλοξενήθηκαν και έργα κρατουμένων μας για πώληση, τα έσοδα των οποίων  κατατέθηκαν στον ατομικό λογαριασμό των κρατουμένων που τα κατασκεύασαν.
Επίσης επισκέψεις του κ. Ιωάννη Βλαχάκη με πλήθος ρουχισμού και ειδών εξοπλισμού των χώρων κράτησης.
Σε εβδομαδιαία βάση γίνονται συναντήσεις των μελών του Επιστημονικού προσωπικού με εθελοντές,  μέλη Συλλόγων Γυναικών και Συλλόγων εργαζομένων ,   φορέων  και ιδιωτών  που ως εθελοντές έρχονται στη Φυλακή και επισκέπτονται κατόπιν σχετικής αδείας κρατούμενες. Στις συναντήσεις αυτές συχνά γίνεται εποπτεία για διάφορα θέματα που προκύπτουν σχετικά με την εθελοντική προσφορά τους, την επαφή τους με τις κρατούμενες  κ.λ.π.
            Με σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Φυλακής και του Υπ. Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκαν στο Κατάστημά μας οκτώ  Έρευνες από Ανώτερες και  Πανεπιστημιακές Σχολές καθώς  και Ειδικούς φορείς . 
                                                                                                                   Γεωργία  Ψαράκη
                                                                                                                  Κοινωνική λειτουργός