Ημερολόγιο Φυλακής.
Όπως Ημερολόγιο Καταστρώματος.
Σαν ένα πλεούμενο που πότε αρμενίζει σε γαλήνια νερά και πότε παλεύει σε τρικυμισμένες θάλασσες
Μ’ επιβάτες που δεν ονειρεύτηκαν πότε αυτό το ταξίδι και πληρώνουν ακριβά το ναύλο του.
Κι ένα πλήρωμα που παλεύει πάνω στα κατάρτια ,κάτω στ’αμπάρια , πίσω απ’τη τιμονιέρα να κρατήσει ίσα τη ρότα σ’ένα ατέλειωτο ταξίδι χωρίς λιμάνι μα μ’ένα προορισμό.
Όταν για κάθε επιβάτη σημάνει το τέλος του ταξιδιού μια άλλη μέρα να ‘χει ανατείλει για τον καθένα .

Σ’αυτό το ημερολόγιο γράφουν όλοι.
Καπετάνιος, πλήρωμα μα κι επιβάτες.
Γράφουν τις σκέψεις τους, γράφουν τον πόνο τους ,γράφουν τις λύπες τους ,γράφουν και τις χαρές τους.
Σ’ένα ημερολόγιο που μέχρι τώρα ήταν διπλά αμπαρωμένο μ’αλυσίδες και λουκέτα,
κρυμμένο σ’ένα σκοτεινό αμπάρι.
Που δεν έπρεπε να το δεί κανείς.Ούτε ήλιος ,ούτε μάτι ανθρώπου.
Γιατί ήταν λέει γραμμένα εκεί πράγματα φοβερά ,που τρομάζουν αυτούς που τα διαβάζουν.

Μα εκείνοι που το γράφουν νομίζουν αλλιώς .
Κι αποφάσισαν να σπάσουν τα λουκέτα και να τ’ανοίξουν στο φως
Να φτάσουν μέχρι τ’αμπάρια του ήλιου οι ακτίνες και να τρέξουν στις σελίδες τα μάτια των ανθρώπων.
Για να δούν όλοι αυτό το μυστικό καράβι που πλέει πλάι στο δικό τους ταξίδι .


Με τα παραπάνω λόγια θέλουμε να γράψουμε την πρώτη σελίδα του ημερολογίου μας.
Του ημερολόγιου μιας φυλακής γυναικών .
Όχι εκείνου που γράφει η Διευθύντρια σημειώνοντας τα σημαντικά- ασήμαντα της ζωής μιας
φυλακής και κρατάει στο συρτάρι του γραφείου.
Μα εκείνου που το γράφουν όλοι.
Διευθύντρια, υπάλληλοι και κρατούμενες.
Για όσα συμβαίνουν ,για όσα σκεφτόμαστε ,για αυτά που θέλουμε για να κρατήσουμε τη ρότα.
Το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία.
Εδώ μπορείτε να μας γνωρίσετε.
Ένα κομμάτι της κοινωνίας μας αποκλεισμένο και παρεξηγημένο ζητάει να βγει απ’τα σκοτάδια και να πάρει την θέση του δίπλα σας.
Γιατί τα μέλη αυτής της μικρής κοινωνίας θέλουν και πρέπει να είναι δίπλα σας .
Ετσι κι αλλιώς ανάμεσα α'αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να υπάρχει ένας φίλος ή ο γείτονάς σας.
Ανάμεσα σ'αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είναι η γυναίκα σας ή ακόμα και το παιδί σας.
Αντί εισαγωγής
Από την διευθύντρια

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέντευξη τύπου Υπ.Δικαιοσύνης«Πάρα πολύ κακή» χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης την κατάσταση των ελληνικών φυλακών, ενώ εξήγγειλε επισήμως την καθιέρωση συστήματος γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) κρατουμένων και ανακοίνωσε τη διαγραφή των πειθαρχικών ποινών των κρατουμένων.
Ειδικότερα, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι ο ίδιος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης επισκέφθηκαν μεγάλο μέρος των φυλακών ανά τη χώρα και θα συνεχίσουν να τις επισκέπτονται. Το πρόβλημα των φυλακών, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την κατασκευή νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.
Ήδη, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει η νέα φυλακή στην Αγία Χανίων στην οποία θα μεταφερθούν οι κρατούμενοι της παλαιάς φυλακής στην εν λόγω περιοχή, όπως επίσης θα μεταφερθούν και κρατούμενοι από άλλες φυλακές. Ακόμη, θα λειτουργήσουν δύο νέες πτέρυγες των φυλακών Νιγρίτας, ενώ προς λειτουργία είναι και το σωφρονιστικό κατάστημα στο Νικηφόρο Δράμας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται σήμερα στους 12.479, ενώ η συνολική χωρητικότητα των φυλακών είναι στις 9.300.
Από τους 12.479 κρατουμένους, οι 7.887 είναι αλλοδαποί, οι 562 γυναίκες και οι 587 ανήλικοι. Για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών στις ελληνικές φυλακές «φιλοξενούνται» 4.136, ενώ οι ισοβίτες ανέρχονται στους 977. Από το συνολικό αριθμό των κρατουμένων οι 4.254 είναι υπόδικοι, ενώ οι κρατούμενοι για χρέη ανέρχονται στους 36.
Αναφερόμενος ο κ. Ρουπακιώτης στους κρατουμένους που δεν επιστρέφουν μετά τις άδειες που λαμβάνουν (οι περισσότεροι συλλαμβάνονται μετά, συνήθως με αφορμή νέα παραβατική συμπεριφορά) επισήμανε ότι μόνο το 2,52% δεν επιστρέφει στις φυλακές, ποσοστό που είναι μικρό. Παρ' όλα αυτά, στον Ποινικό Κώδικα θα επέλθει τροποποίηση για το θέμα των αδειών.
Συγκεκριμένα επισήμανε ότι αυστηροποιείται το καθεστώς χορήγησης νέων αδειών σε κρατουμένους που έχουν παραβιάσει τους όρους της άδειάς τους. Δηλαδή, προβλέπεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο κρατούμενος δεν θα δικαιούται νέα τακτική ή εκπαιδευτική άδεια πριν από την πάροδο τριών ετών και όχι ενός έτους όπως ισχύει σήμερα, από την επιστροφή ή σύλληψή του.
Ακόμη, «έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή το έργο της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα για την εισαγωγή στο σωφρονιστικό σύστημα μεθόδου γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιόλι) για υποδίκους αλλά και καταδίκους, με εξαίρεση κατηγορίες εγκλημάτων, η βαρύτητα των οποίων δεν επιτρέπει την επιλογή εναλλακτικών μορφών κράτησης».
Τα ειδικότερα αδικήματα, οι προϋποθέσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα κριθούν από την επιτροπή, σε υλοποίηση απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής της περασμένης Βουλής.
Η εν λόγω επιτροπή θα καθορίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος αγοράς του ηλεκτρονικού βραχιολιού, σε ποιους θα εφαρμόζεται (π.χ. σε όσους έχουν πλημμελήματα ή κακουργήματα μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη), εάν θα καθιερωθεί μόνο για τους αδειούχους ή και σε όσους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι κ.λπ.
Την ίδια στιγμή καθιερώνεται ενιαία αντιμετώπιση ως προς τη χορήγηση τακτικών αδειών ώστε να μπορούν και οι κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών να λαμβάνουν άδειες, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους υπόλοιπους κρατουμένους. Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η «διαφορετική μεταχείριση ως προς τη χορήγηση αδειών που ισχύει σήμερα, πέραν της δημιουργίας αισθήματος αδικίας, εγείρει θέματα συνταγματικότητας ως προς την ισότητα και την αναλογικότητα της μεταχείρισης».
Τέλος, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι θα διαγραφούν οι πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων και δεν λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση τακτικής άδειας και απόλυσης υπό όρo, με εξαίρεση όσες έχουν επιβληθεί σε περιπτώσεις βίας κατά προσωπικού, απόδρασης, δωροδοκίας προσωπικού, ή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Αναδημοσίευση -Περισσότερα από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: